Scherven brengen geluk

Hoe wordt hotelporselein gemaakt?

Om te beginnen is het een natuurlijk product, het bestaat uit kaolien (witte kleisoort), kwarts (zilverzand) en veldspaat (graniet). We noemen hotelporselein ook wel hardporselein. Het grote verschil tussen hardporselein en aardewerk is dat hardporselein niet poreus is en dus hygiënisch. Hard porseleinen items worden geperst (met name borden), gedraaid of gegoten. Hier heb ik een mal waarin een vloeibare klei substantie wordt gegoten, het eerste resultaat noemen we een biscuit-vorm, dat in de droogtunnel gaat. Daarna gaat het de oven in, alvorens het in een glazuur-bad is geweest. Het product krimpt in de oven tot wel 30%.

Decor en ook vignetten, worden na de glazuur brand, aangebracht op het product. In een oven zakt het decor of vignet in de glazuurlaag bij 1200C. Hierdoor is het vaatwasmachine bestendig. Dit in tegenstelling tot opglazuur dat vaak bij 800C wordt gebrand.

AKB werkt al ruim dertig jaar met Seltmann hotelporselein en is al enige jaren Master Distributeur van Seltmann. Seltmann is een familiebedrijf dat veel geïnvesteerd heeft in de productie processen. Maar ook in de aanschaf van moderne energie zuinige ovens. Seltmann maakt niet alleen hotelporselein voor de zorg, maar ook voor de hotels en gastronomie. In Thüringen heeft Seltmann een uniek atelier waar beeldjes van porselein worden gemaakt, kijk zelf naar deze Info Talk!